top of page

Terveisiä sopeutumisvalmennuskurssilta

Nokia |  19.-23.10.2020

Lokakuun lopussa Nokialla Scandic Edenissä järjestettiin viiden päivän mittainen aikuisten yksilömuotoinen sopeutumisvalmennuskurssi. Kurssilla ei ollut määrättyä teemaa vaan ohjelma rakennettiin osallistujien toiveiden mukaan.

”Olin miettinyt sopeutumisvalmennukseen osallistumista pitkään ja työntänyt sairauden taka-alalle. Viikon aikana työskentelimme, liikuimme ja jaoimme kokemuksia yhdessä. Lisäksi vietimme aikaa oman halun mukaan yksin tai yhdessä toisten kanssa. Viikko oli pääsääntöisesti nauruntäyteinen; hyvä ruoka ja viimeisen illan pelihetki kruunasi kokemuksen.”

- Milla 30v.

On luonnollista, että reumasairauksien aiheuttama kipu ja väsymys vaihtelevat jokaisella yksilöllisesti. Kurssilla ohjelmaan osallistuminen oli aina oma valinta, eikä pois jäämisestä tarvinnut tuntea huonoa oloa.

 ”Kurssin ohjelmat olivat vapaaehtoisia, jos oma vointi ei ollut hyvä sai jättää tulematta ilman huonoa omatuntoa.”

 

Yksi osallistujista kertoi lähteneensä kurssille hieman ennakkoluuloisena, mutta lopulta yllättyneen muiden kurssilaisten lämpimästä vastaanotosta sekä vilpittömän avuliaista ja hyväntahtoisista sekä ammattitaitoisista ohjaajista.

”Yllätyin suuresti, meitä oli 9 kurssilaista ja jokaisesta sai kaverin. Harrastettiin yhdessä eri lajeja ja illat vietettiin juttelemalla syvällisiä, pelaamalla ja nauramalla tyhmille jutuille. Ohjaajat Heidi ja Tarja olivat todella sydämellisiä ja todella hyviä työssään. Kuuntelivat ja auttoivat myös kurssin aiheen ulkopuolisissa asioissa.”

-Ronja 26v.

Myös toinen kurssin osallistuja oli vakuuttunut ohjaajien ammattimaisuudesta.

”Kurssin vetäjien ammattimaisuus ja ymmärrys kivun kanssa elämisestä oli hyvä pohja keskustelun ohjaamiselle. Arjessa tulee helposti keskityttyä ’teknisiin’ asioihin kuten lääkitykseen, liikuntaan ja ruokaan, mutta kurssi pakotti keskittymään omaan henkiseen sopeutumisprosessiin.”

Sopeutumisvalmennuskurssi:

 

”Oli hyvin antoisa, sain todella paljon tukea ja ajatuksia jatkoa varten. Odotan innolla jatkokurssia.

”Sai miut pysähtymään sairauden äärelle ja antoi luvan tuntea siihen liittyviä tunteita.

”Toi miun elämään uusia ihmisiä, jopa ystäviä, joiden kanssa pystyy jakamaan elämäänsä sairauden ja kipujen kanssa.

”Antoi miulle keinoja arjen hallintaan, kipujen käsittelyyn ja itselleni sopivan liikuntamuodon löytämiseen.

Reumaliitto järjestää maksuttomia sopeutumisvalmennuskursseja erilaisissa elämäntilanteissa oleville reuma- sekä muita tuki- ja liikuntaelinsairauksia sairastaville nuorille. Kurssit toteutetaan Sosiaali- ja terveysministeriön avustusosaston (STEA) Veikkauksen tuotoista myöntämän avustuksen turvin. Lue lisää sopeutumisvalmennuskursseista Reumaliiton sivuilta.

Green, Yellow and Orange Abstract Instag
Takaisin etusivulle
bottom of page