Suomen Reumanuoret / Blogi
Reumanuoret 2.0 – Tule mukaan sääntömuutostoimikuntaan!
Anna Mattila
24.2.2025
Kirjoittaja toimii Suomen Reumanuorten hallituksen sihteerinä kaudella 2025.
Tiesitkö, että yhdistyksen säännöt määrittävät sen, millaista toimintaa yhdistys saa järjestää? Säännöt ovat siksi olennainen osa yhdistystoimintaa. Suomen Reumanuoret ry:n hallitus on päättänyt, että on aika käydä yhdistyksemme säännöt läpi ja tarkistaa, vastaavatko ne sitä, millainen yhdistys haluamme juuri nyt olla. Haluamme sinut, rakas jäsen, mukaan tähän keskusteluun.
"Suomen Reumanuoret ry:n hallitus on päättänyt, että on aika käydä yhdistyksemme säännöt läpi ja tarkistaa, vastaavatko ne sitä, millainen yhdistys haluamme juuri nyt olla"
Liian vanha reumanuori
Ryhdyttäessä keskustelemaan sääntöjen muuttamisesta yksi eniten keskustelua herättävistä aiheista liittyy ikään. Reumanuorten nykyisten sääntöjen mukaan jäseneksi voi liittyä, jos on alle 35-vuotias ja jäsenyys päättyy viimeistään sen kalenterivuoden lopussa, kun henkilö täyttää 36 vuotta.
Ikäkriteeri on herättänyt Reumanuorissa kautta aikain pohdintaa. On ikävää jättää ihmisiä yhdistyksen ulkopuolelle vain siksi, etteivät he täytä yhdistyksen säännöissä määriteltyä ikäkriteeriä. Paikalliset reumayhdistykset eivät välttämättä houkuttele, koska niiden keski-ikä on usein ylittänyt eläkeiän. Nuoruuden käsitekään ei ole enää niin yksiselitteinen. Toisaalta yläikärajaa ei ole haluttu poistaa, jotta Reumanuorista ei vuosien saatossa kehittyisi yhtä uutta seniorijärjestöä, kuten monelle nuorisoseuralle on käynyt. On myös epäilty, ettei Reumanuorten toiminta olisi enää nuorille houkuttelevaa, jos järjestäjät olisivat muita kuin nuoria.
Ikärajakriteeri nousee aika ajoin esille myös siitä syystä, että myös Reumanuoria vaivaa sama ongelma kuin yhä useampia yhdistyksiä ympäri Suomen – on vaikeaa löytää lisää aktiivisia tekijöitä. Auttaisiko ikärajan poistaminen ongelmaan, jos reumaan sairastuneen nuoren ei tarvitsisi ajatella jäsenyyttä määräaikaisena? Ikäraja saattaa vähentää intoa sitoutua yhdistykseen, jos sairastuu reumaan vasta lähempänä 30-ikävuotta ja tiedossa on, ettei yhdistyksen jäsenenä voisi olla kovin montaa vuotta.
Olkoon alkuperäinen mielipiteesi mikä tahansa, haluan kannustaa sinut rakas jäsenemme pohtimaan ikäkysymystä monelta kantilta. Jäsenyyden kriteerit ovat kuitenkin olennainen osa sitä, mitä me Reumanuoret olemme. Kyse on yhdistyksen identiteetistä. Olemmeko reumaa sairastavia nuoria vai reumaan nuorina sairastuneita? Säännöillä määritämme sen millainen yhdistys haluamme olla.
"Kyse on yhdistyksen identiteetistä. Olemmeko reumaa sairastavia nuoria vai reumaan nuorina sairastuneita?"
Miksi sääntöjä on aiemmin muutettu
Mahdollinen tuleva sääntömuutos ei ole ainoa laatuaan, vaan Reumanuorten sääntöjä on muutettu jo kahdesti sen lyhyen historian aikana. Sääntöjen muuttaminen ei tarkoita sitä, että säännöt olisi alun perin laadittu huonosti, vaan yhdistysten on ylipäätään hyvä säännöllisin väliajoin pysähtyä pohtimaan toimintaansa ja tarkoitustaan. Tarkastelu tarkoittaa myös sääntöjen läpikäymistä. Jos säännöt eivät palvele tarkoitustaan tai ovat jääneet ajastaan jälkeen, niitä on syytä muuttaa.
Ensimmäisen kerran Reumanuorten sääntöjä muutettiin vuonna 2016, jolloin Reumanuorten ylimmän päättävän elimen eli yhdistysten kokousten lukumäärää muutettiin. Alun perin yhdistyksen kokouksia oli vain yksi vuodessa nykyisen kahden sijasta. Yhden kokouksen mallissa budjetti ja toimintasuunnitelma jouduttiin laatimaan tulevalle vuodelle jo alkuvuodesta, jolloin tulevan vuoden suunnitelmat jouduttiin tekemään liian aikaisin. Yhden kokouksen mallissa myös hallitus piti valita puoli vuotta ennen toimikautensa alkua. Nykyisessä kahden kokouksen mallissa budjetti ja toimintasuunnitelma vahvistetaan syyskokouksessa, jossa myös hallitus valitaan.
Toisen kerran Reumanuorten sääntöjä on muutettu loppuvuonna 2018, jolloin säännöistä poistettiin Reumaliiton ehdotuksesta alaikäraja. Tätä ennen jäseneksi pystyi liittymään aikaisintaan 18-vuotiaana. Lisäksi ikärajan poistamisen yhteydessä sääntöihin lisättiin englanninkielinen versio yhdistyksen nimestä.
"Säännöillä on suuri merkitys siihen, millainen yhdistys Suomen Reumanuoret ry on tulevaisuudessa. Tästä syystä muutosprosessissa halutaan kuulla kaikkia jäseniä."
Sääntömuutos käytännössä ja sääntömuutostoimikunnan rooli
Reumanuorten hallitus on päättänyt perustaa sääntömuutostoimikunnan, jotta sääntömuutosprosessi saadaan vietyä sujuvasti läpi. Sääntömuutostoimikunnan tehtävänä on käydä nykyiset säännöt huolellisesti läpi ja selvittää mahdollisia muutostarpeita. Sääntömuutostoimikuntaan saa liittyä jokainen yhdistyksen varsinainen jäsen. Jos kiinnostuit sääntöjen muuttamisesta ja haluaisit tulla mukaan sääntömuutostoimikuntaan tai sinulla on muutoin kysyttävää sääntömuutoksesta, ole yhteydessä allekirjoittaneeseen (anna.mattila@suomenreumanuoret.fi).
Säännöillä on suuri merkitys siihen, millainen yhdistys Suomen Reumanuoret ry on tulevaisuudessa. Tästä syystä muutosprosessissa halutaan kuulla kaikkia jäseniä. Myös niitä, jotka eivät ole mukana sääntömuutostoimikunnassa. Tätä varten sääntömuutostoimikunta aikookin järjestää keskustelutilaisuuden sen jälkeen, kun toimikunta on hahmottanut ne kohdat, joissa säännöissä voisi olla potentiaalisia muutoskohtia tai jotka muutoin herättävät keskustelua. Keskustelutilaisuuteen ovat tervetulleita myös muut kuin reumanuorten nykyiset jäsenet, esimerkiksi entiset aktiivit.
Jos säännöistä löytyy kehitettävää, sääntömuutostoimikunta laatii ehdotuksen sääntöjen muuttamiseksi. Sääntömuutosehdotus viedään yhdistyksen kokoukseen, jossa siitä järjestetään äänestys. Sääntömuutoksen hyväksyminen edellyttää, että sitä kannattaa ¾ annetuista äänistä. Mikäli sääntömuutoksessa esitetään heikennyksiä jäsenten oikeuksia, tulee suostumus muutokseen saada jokaiselta jäseneltä, jota heikennys koskee.