Tietoa kuntoutuksesta
Kuntoutuksella pyritään pitämään sinut kunnossa ja hyvinvoivana. Kuntoutuksella tuetaan ihmisten fyysisen toimintakyvyn säilymistä sekä arjessa selviytymistä.
​
Sopeutumisvalmennus tarjoaa mahdollisuuden pohtia omaa elämäntilannetta. Sopeutumisvalmennuskurssilla saat tietoa sairaudestasi ja saat voimavaroja sairauden kanssa jaksamiseen.
Kuntoutuksesta ja sopeutumisvalmennuksesta voit saada myös aina tarpeellista vertaistukea, kun tutustut muihin samassa tilanteessa oleviin nuoriin.
​
​
​
Kela tukee
Voit hakeutua Kelan tukemille sopeutumisvalmennus- ja kuntoutuskursseille. Hakemukseen tarvitset lääkärin B-lausunnon omalta hoitavalta lääkäriltä. Harkinnanvaraista kuntoutusta haetaan Kelan lomakkeella KU 132.
​
​
Kursseja järjestetään esimerkiksi
-
Invalidiliiton Lahden kuntoutumiskeskuksessa
​
Tarkista kaikki kurssit Kelan kuntoutuskurssihausta.
​
Yksilöllinen kuntoutus
Kurssien lisäksi on mahdollista hakea yksilölliseen kuntoutukseen.
Lisätietoja hakemisesta yksilölliseen kuntoutukseen Kelan sivuilta.
​
​
​
Tukea ja apua
​
Tukimuotoja
Kela, sosiaalitoimi, kunnan terveystoimi, verotoimisto, poliisilaitos ja tulli tarjoavat pitkäaikaissairaille useita tukimuotoja, kuten tukea asumiseen, erilaisia vammaistuen muotoja, tukea lapsiperheille ja työttömille.
Tarkista ja hyödynnä kaikki tukimuodot: Sosiaaliturvan tarkistuslista (pdf)
Apuvälineet
Opiskelua varten voi saada vaikkapa kannettavan tietokoneen tai käden ergonomisen asennon turvaavan pystyhiiren. Arjen helpottajia ovat esimerkiki kierrekorkinaukaisija, pystykahvaveitsi, joustosakset ja kirjatuki.
Toimintaterapeutti valmistaa yksilöllisiä apuvälineitä.
Katso lisää esimerkiksi Respecta Oy:n sivuilta.
Jos tarvitset apuvälineitä, keskustele asiasta ensin oman lääkärisi kanssa.
Henkilökohtainen apu
1.9.2009 lähtien on vammaisella ihmisellä ollut subjektiivinen oikeus henkilökohtaiseen apuun. Kunnan velvollisuus on toimittaa apua joko henkilökohtaisen avustajan, palvelusetelin tai ostopalvelun muodossa.
Kuljetuspalvelu
Monen pitkäaikaissairaan elämää ja helpottaa kunnan sosiaalitoimen järjestämä kuljetuspalvelu. Palvelu järjestetään eri tavalla eri kunnissa. Pääsääntöisesti hakijoille myönnetään kuitenkin 18 vapaa-ajanmatkaa kuukaudessa sekä opiskelu- ja työmatkoja tarpeen mukaan.
Matkoja saa yleensä tehdä taksilla kotikunnan tai lähialueen sisällä ja mukaan saa ottaa saattajan, esim. perheenjäsenen. Matkoista on maksettava pieni omavastuu. Kysy lisää oman kuntasi sosiaalitoimesta.
​
​
​