Kansainvälistä yhteistyötä ja vapaaehtoistyön juhlaa Moskovassa

Aino-Maria Ervelä

Venäjällä vuosi 2018 oli julistettu vapaaehtoistyön juhlavuodeksi. Juhlavuoden päätteeksi Future Team Russia järjesti Kansainvälisen vapaaehtoistyön foorumin (International Volunteer Forum) ja kutsui yhteen kaikkiaan 15 000 vapaaehtoista Venäjältä sekä 100:sta eri maasta ympäri maailmaa.

Foorumi järjestettiin joulukuussa 2018 Moskovassa.  Luentojen, paneelikeskustelujen ja workshoppien lisäksi osallistujat pääsivät tekemään vapaaehtoistyötä ja hyviä tekoja myös käytännössä. Osallistujilla oli mahdollisuus valita vierailukohteeksi yksi monista mielenkiintoisista vaihtoehtoista, kuten ruoka-apua vähävaraisille tarjoaja järjestö, lastensairaala, orpokoti, sisäoppilaitos, museo, veteraanien tapaaminen tai eläinten orpokoti. Yksi vaihtoehto oli myös osallistua harjoitukseen, jossa simuloitiin metsään kadonneen ihmisen etsimistä.

Ohjelma huipentui jäähallilla järjestettyyn gaalakonserttiin. Konsertissa esiintyi maan tunnettuja artisteja ja juhlapuheen piti itse presidentti Vladimir Putin. Kun Putin tuli lavalle yleisö nousi puhelimet ilmassa seisomaan ja kuvaamaan presidentin puhetta. Huhuja presidentin saapumisesta tilaisuuteen oli esitetty tapahtuman alkupäivistä saakka, mutta moni ei aluksi uskonut sen olevan totta. Tilaisuuden todelliset sankarit olivat vapaaehtoiset, ja parhaille vapaaehtoisprojekteille jaettiin tunnustuksia vuoden aikana tehdystä hyvästä työstä.

Itse pääsin toimimaan tapahtumassa puhujana ja esittelemään pohjoismaisten reumanuorten välistä yhteistyötä. Nordic Rheumatic Youth Camp on nuorten vapaaehtoisten itse luoma leirikonsepti, jonka tavoitteena on tarjota vertaistukea reumasairauksia sairastaville nuorille pohjoismaissa. Ensimmäinen leiri järjestettiin vuonna 2017 Tukholmassa, ja oli onnistunut esimerkki rajat ylittävästä yhteistyöstä ja vapaaehtoistyöstä. Seuraava Nordic Rheumatic Youth Camp järjestetään huhtikuussa Suomessa, Kisakallion urheiluopistolla Lohjalla.

Foorumin aikana kohtasin stereotypioita liittyen reumasairauksiin kuten, ”Kylmyyden vuoksi Pohjoismaissa ihmiset sairastuvat reumaan” tai ”Meidän maassamme reuma on vain vanhojen ihmisten sairaus”. Keskustelun avulla minulla oli mahdollisuus tarjota uskomusten tilalle faktoja, sekä omia kokemuksia. On totta, että osa reumaa sairastavista kokee lämpötilojen vaikutuksen omiin oireisiin, mutta kylmyys ei itsessään aiheuta tai selitä reumaa. Reumaan voi sairastua minkä ikäisenä tahansa, missä päin maailmaa tahansa.

Käytetään ääntämme, puhutaan faktoista, ja jaetaan jatkossakin vertaistukea yli rajojen.


uva 1. ja 2. Vierailullu Dmitrovin orpokodissa, joka on tarkoitettu lapsille, joilla on jokin fyysinen vamma tai rajoite.Kuva 1. ja 2. Vierailullu Dmitrovin orpokodissa, joka on tarkoitettu lapsille, joilla on jokin fyysinen vamma tai rajoite.

Kuva 3., Osallistujia tuli yli 100 eri maasta. Suomen delegaatioon kuului viisi edustajaa.

Kuva 4, Putinin astuessa lavalle nousi yleisö seisomaan puhelimet kädessä ottaen kuvia ja videoita.

Kuva 5 & 6 ”Best international volunteering practices in the field of medicine”

Kuva 5 & 6 ”Best international volunteering practices in the field of medicine”